logo

Bothán – Binnorie

Eigen beheer – 54:15

Bothan - Binnoire 2-2014Wat doen Ieren die elkaar tegen het lijf lopen in Brussel? Muziek maken uiteraard. En zoals dat zo vaak bij emigranten gebeurt, is bij hen een traditie blijven hangen die op het thuisfront aan het verdwijnen is. Bothán heeft daardoor een klankkleur gekregen die mij doet terugdenken aan de Keltische klanken die in mijn kinderjaren uit de boxen galmden.
De dames, Elise Docherty en Jane McBride, werden als jonge meisjes omringd door traditionele muziek. Zingen was even levensnoodzakelijk als eten, drinken en slapen.  Later lieten ze zich onderdompelen in klassieke muziek, af en toe zelfs met een jazz-uitschuiver. Andy Upton begon, volgens hemzelf ‘ergens in de nevelen van de tijd’, met gitaar spelen bij een rockband. Zanger, songwriter en multi-instrumentalist, Alex Smith moest uit de blueskast gesleurd worden. Maar de heren hebben zich snel en gemakkelijk weten aan te passen. Ierse traditionals, Schotse ballades en eigen composities vullen hun eerste cd Binnorie, een verwijzing naar een oud lied waar allerlei varianten van bestaan van Zweden tot Slovenië.
Op deze plaat zal je het viertal niet betrappen op een valse noot, ook al zijn het echte vrijetijdsmuzikanten. Maar het leuke aan de groep is dat ze houden van spelen voor liefdadigheidsinstellingen. De winst van de verkoop van Binnorie zal dan ook volledig naar goede doelen gaan.

Mieke Evenepoel

Datum: June 02, 2016