logo

Blair Douglas – Behind the Name

Macmeanma – SKYECD57 (2016)
47:29
Te koop:  www.musicscotland.com

Blair Douglas is een accordeonist en pianospeler van het eiland Skye, het grootste en noordelijkst gelegen eiland van de Schotse Binnen-Hebriden.

Van jongs af aan leerde hij accordeon spelen en in het begin van de folkrevival vormde hij een groepje met streekgenoten Calum en Rory MacDonald. Die groep werd uiteindelijk Runrig, de wereldberoemde Gaelische folkrockband, waarvan hij jarenlang deel uitmaakte. Maar tussendoor en nadien voer hij zijn eigen koers, bracht hij albums onder zijn naam uit en werkte hij samen met The Electric Céilidh Band, Mac-talla en Cliar. Al zijn solo-albums werden bijzonder goed onthaald en bevatten enkel eigen composities. Blair Douglas is dan ook een supertalent. In 2008 werd hij op de Scots Trad Music Awards bekroond tot componist van het jaar. Ook deze louter instrumentale Behind the Name is een kleinood. De 19 melodieën op dit album zijn stuk voor stuk knappe staaltjes van creativiteit. Op één nummer na zijn alle composities opgedragen aan bekende of minder bekende Schotse figuren of instellingen : een vereniging die kinderen in nood steunt, een voetballer van Schots/Italiaanse afkomst die het ver schopte in Italië’s nationale elftal, een priester die erg geapprecieerd werd op Skye, een restaurateur die een uitstekend visrestaurant uitbaatte, een talentrijk muziekproducent, prominente Schotse en Ierse dichters, soldaten uit Skye die sneuvelden in een zinloze slag tijdens de eerste wereldoorlog…

De muziek heeft een onmiskenbaar traditioneel cachet. En enkele nummers krijgen zelfs een cajunjasje aangemeten. De melodieën zitten knap in elkaar en nodigen van bij de eerste luisterbeurt uit om mee te neuriën of te spelen. Een schare muzikanten (te veel om op te noemen) begeleidt Blair Douglas op gitaar, mandoline, bas, viool, altviool, cello, doedelzak, harp, fluit en saxofoon. Een schot in de roos. TIP!

René Warny

 

Datum: October 16, 2018