logo

Bart Praet – DuO

Homerecords.be – 413309 (2018)
Te koop : www.homerecords.be
45:47

Bart Praet, geboren en getogen in het Pajottenland, kreeg er de volksmuziek met de paplepel ingegoten. Hij leerde de knepen van het vak bij Herman Dewit en Walter Evenepoel, volgde doedelzak bij Jean-Pierre Van Hees en maakt deel uit van Elanor en Arjaun. Zijn interesse gaat ook uit naar Galicische en Ierse muziek. Hij speelt trouwens ook gaïta en fluit.

Bij het Luikse homerecords.be verscheen een eerste album onder zijn eigen naam : DuO. Hierop gebruikt hij vooral de Ierse fluit en wordt hij begeleid door DADGAD-gitarist bij uitstek Philip Masure, die ook cister en percussie speelt. Voor het overige horen we Bart Praet in een reeks schitterende melodieën. Dit is muziek van de bovenste plank, het fluitspel komt warm over en de virtuositeit is troef. De tracks kunnen worden ondergebracht in drie categorieën. Vooreerst zijn er de Galicische muiñeiras, marsen, rumba’s en aires die de muzikant aanleerde in het Centro Galego de Bruxelas, de vereniging die de Galicische cultuur in ons land behartigt : bevallige deuntjes, aangevuld met een paar eigen composities in dezelfde stijl. Vervolgens is er het Ierse luik van het album : een set traditionals die het album mooi afronden. En – aangename verrassing – Bart zingt ook prima op de enige song van dit album : Green Grows The Laurel, een pracht van een Ierse traditional. Last but not least zijn er de persoonlijke composities van Bart Praet : aantrekkelijke nummers, die gerust mogen postvatten in de traditie.

Dankzij de wonderen van de techniek wordt het fluitspel af en toe aangevuld met een tweede stem. Masure beperkt zich meestal tot het begeleiden, maar doet dit meesterlijk. Heel soms speelt hij ook de melodie mee. Dit alles verleent aan de nummers een onbetwistbare meerwaarde en maakt van ‘DuO’ zonder meer een juweeltje. TIP!

René Warny

 

Datum: October 16, 2018