logo

Baltic Crossing – The tune machine

GO’ Danish – GO0614 -50:17

Baltic Crossing - The  Tune MachineOh, wat hou ik van prettig gestoorde mensen!  En Baltic Crossing bestaat hoofdzakelijk uit zulke types. De cover van The Tune Machine doet dat toch al vermoeden, maar bij een bezoekje aan hun website kon ik het lachen al helemaal niet onderdrukken. De quiz is zeker een aanrader en toch is dit allemaal slechts bijzaak. De manier waarop deze vijf heren muziek op hun derde album brengen, laten leven en bewegen, is er één met massa’s emotie, bakken talent en perfect dansgevoel.

We hebben het geluk tegenwoordig te kunnen genieten van prachtige traditionele muziek van over de hele wereld. Slechts weinig muzikanten slagen er volgens mij echter in om allerlei Europese invloeden te kneden tot iets eigens en er tegelijkertijd het plezier er te laten afspatten. Je proeft de affiniteit voor oude dansmuziek en voelt het respect voor elkaars tradities waardoor ze voor vuurwerk zorgen. En ze hebben wel wat uiteenlopende roots: waar ze ook afspreken, ten minste iemand moet de Baltische Zee oversteken. (Met dank aan Ethno om ervoor te zorgen dat zulke talenten elkaar kunnen ontmoeten)

Met Ian Stephenson (UK) op gitaar en harmonica, Andy May (UK) op Northumbrian en uillean pipes, piano, Antti Järvelä (Finland) op contrabas, mandoline, viool en harmonium, Esko Järvelä op viool, viola en harmonium en Kristian Bugge op viool word je in hun wereld gezogen. Nieuwe traditie van de fijnste soort!

Mieke Evenepoel

Datum: June 25, 2016