logo

Auli Sencu Balls – Voices of the ancestors

Auli Sencu Balls
Voices of the ancestors
CPL 045/LC23533 Demo
Te koop: www.cpl-music.de

Heel ons leven leren we bij. Voor wie oren en ogen openhoudt valt er altijd wat nieuws te beleven. Deze cd brengt ons keelklanken uit Mongolië, Sami zang uit Noorwegen, gejodel uit Oostenrijk en traditionele muziek uit Letland.

Dit alles ondersteund door Auli, de pipe en drumgroep uit Letland die altijd heeft opengestaan voor nieuwe muzikale ervaringen en doelstelling. De laatste jaren zochten zij vooral medewerking bij zangers van de betere soort. Zij concentreerden zich op mannenstemmen en traditionele zang uit verschillende werelddelen.

Hun krachtige muziek mengt zeer goed met de keelzang van Batzorig Vaanchig uit de Mongoolse steppe die zwaar beïnvloed door zijn moeder al van in zijn kindertijd het artistieke pad opging. Familie, natuur en voorouders zijn de rode draad in de cultuur van deze nomaden. Wist je trouwens dat de keelzang, volgens de legende, het geluid is van een kamelenmoeder die haar jong verloor.

Voor diep doorleefde ‘joik’ klanken van de Sami moet je dan weer bij Kai Somby zijn. Deze bij de oudste zangtradities horende stijl bezingt de dingen zonder woorden. Hij experimenteert veel met hedendaagse muziekstijlen en zet zo de eeuwenoude traditie verder.

Uit de Oostenrijkse Alpenweiden komt Albin Paulus ons vrolijk jodelend tegemoet. Er zijn zoveel jodelstijlen als er valleien zijn in de Alpen. Oorspronkelijk gebruikt om het vee naar huis te ropen werd deze van familie op familie overgeleverde zang door Albin gemixt met hedendaagse muziek tot Jazz toe.

Tot slot komt Edgars Lipors ons verblijden met traditionele Letse muziek. Deze werd vroeger gedomineerd door vrouwenstemmen. Deze multi instrumentalist breekt met die traditie en bezingt buiten de alledaagse dingen ook het soldatenleven.

Kortom een niet alledaagse mengeling van niet alledaagse muziek.

J’O Van Dessel

Datum: February 27, 2021