logo

April Verch – The Newpart

Slab Town Records STR15-01 – 48:08

April Verch - The newpartHoewel April Verch nog maar halfweg de dertig is, is dit al haar tiende studioplaat. Deze Canadese violiste, tapdanseres en zangeres heeft daarnaast ook een stevige live reputatie. Iets waar we vorig jaar tijdens de stage in Gooik mochten van getuige zijn. Wie haar aan het werk zag in de kerk van Gooik, zal ongetwijfeld een aantal nummers op deze plaat herkennen.
De naam van de plaat ontleende ze aan de aanbouw aan het ouderlijk huis, waar haar vader met zijn country groep repeteerde, en waar zij nu nog repeteert – als ze eens thuis is. We krijgen op deze cd een mix van traditionals, oude, vergeten zangnummers en eigen composities. Allemaal in de stijl van old school, bluegrass en de vaudeville theaterwereld in het begin van de twintigste eeuw. April heeft een typische, ijle stem, die prachtig past bij de stijl van de klagende, trage country nummers. Maar bovenal is ze een knappe violiste en tapdanseres. Tijdens haar optredens schrikt ze er trouwens niet voor terug om beide te combineren. Ze heeft de kunst van het tapdansen naar een hoger niveau gebracht, zodat het op deze cd eigenlijk als een volwaardig instrument klinkt. Sterker nog, het nummer Gilchrist is één lange solo tapdans. Eén nummer haalde ze zelfs uit de Europese traditie,. Polska from Kumla is inderdaad een traditionele Zweedse polska, uit het repertoire van Olof Larsson, maar wordt hier wel op een zeer zwierige manier gespeeld. Ik zie er nog niet zo snel een Zweed op dansen, maar mooi is het wel.
Hoewel de cd onder haar naam uit komt, is het wel degelijk de volledige April Verch Band die de plaat vol speelt. Cody Walters op bas, clawhammer banjo en zang. Hayes Griffin horen we op een superbe manier op gitaar en mandoline.

Voor de liefhebbers van old school en bluegrass, een niet te missen cd. Wie April live aan het werk wil zien, kan dat dit jaar op Brosella Folk. Het loont de moeite.

Steven Vanderaspoilden

Datum: June 25, 2016