logo

AmoRRomA – Merci Jules

CD1; 57:56 – CD2; 58:38 – CD3; 54:47

mercijules-coverAmoRRomA is heel productief geweest de laatste tijd. Nog niet zo lang geleden kwam een cd uit met Waalse liederen, en kijk, nu is er een cd-box met maar liefst 3 cd’s in. Het is een zeer puur project geworden. Enkel blokfluiten en harp, geen overdubs, geen gastmuzikanten. Het enige wat je hoort zijn de blokfluiten van Jowan Merckx, de barokharp van Sarah Ridy en wat voetpercussie. Alles werd quasi in een ruk opgenomen in een huis in Herent.

De titel verwijst naar Jules Wauters, muzikant bij de fanfare van Boortmeerbeek, waar Jowan de eerste teugen van de muziek proefde. De cd-box is een ode aan de vele oude muzikanten uit de fanfares en harmonies, die op allerhande gelegenheden volkse deuntjes en dansen speelden. Het zijn die melodieën die door Hubert Boone werden opgetekend. Op die manier had de cd evengoed Merci Hubert kunnen heten.

Jowan liet zich inspireren door die dansen en deunen om bijna drie uur aan eigen composities neer te pennen voor deze driedubbelaar. Dansmuziek, maar ook vrije melodieën, die als het ware een muzikaal verhaal vertellen. Het resultaat is zeer gevarieerd. We horen walsen, mazurka’s en Schottischen. Af en toe wordt er eens een uitstapje gemaakt naar de ruimere wereld met een polska of een bourrée – muzikale vormen die je niet terug vond bij de airekes van de fanfares. Je krijgt bij het luisteren echt de indruk op een concert van het AmoRRomA duo aanwezig te zijn. Sprankelende harpklanken, frisse fluittonen. Het geeft je – zoals vaak het geval is met Jowans muziek – een zeer vrolijk gevoel. We raden de luisteraar wel aan regelmatig een pauze in te lassen. De drie cd’s na elkaar aan een stuk door beluisteren is echt wel wat van het goede teveel, hoe mooi de muziek ook is. Wij lieten het in stukjes en beetjes tot ons komen, en werden er tegelijk rustig en blij van. Liefhebbers van de muziek van AmoRRomA zullen hier terugvinden wat je bij elk concert meemaakt. Je kan je er zo ook de commentaar van Jowan bij denken. Niet alle nummers zijn van hetzelfde niveau, maar nergens krijg je de indruk dat er maar snel nog wat bij elkaar geraapt is om 3 cd’s vol te krijgen. Elk nummer heeft zijn plaats verdiend. Deze box is genieten van het begin tot het einde, van muziek in zijn puurste vorm. Merci, Jowan.

Steven Vanderaspoilden

Datum: June 01, 2016