logo

Ed Kooyman

<< Terug naar het overzicht

Ed Kooyman is een kleinkunstzanger en folkzanger. Hij zingt vooral countryliedjes in het Antwerps en is muzikant bij de countrygroep Kandoris. Kooyman begon zijn carrière op aanraden van Wannes Van de Velde. Behalve banjo speelt Kooyman ook concertina, autoharp en mondharmonica. Sinds zijn eerste album in 1973 trad Kooyman regelmatig op met Herman Van Haeren (tot 2014). Vanaf dan met Juffra Toertjes en heel den Hannekesnest, zijnde dochter Lien, schoonzoon Bart en bassist Frank. Hij maakte twee solo-albums, acht met Herman en één met de nieuwe groep.

www.edkooyman.be

Ed: “Tijdens de lockdown heb ik verschillende boeken al gelezen. Er enkele uit kiezen is moeilijk. Ik begin graag met Overkomst dringend gewenst van Marnix Gijsen. Een heerlijk boekje met losse verhalen, prachtig geschreven met veel humor. In deze moeilijke tijden heb ik meer nood aan zoiets dan aan serieuze romans. Heel inspirerend al die anekdotes.”“In nam ook het Antwerps Rijmwoordenboek (Winand Van den Bergh) het lijvig werk van collega liedjesschrijver door. Enkel in noodgevallen maak ik al eens gebruik van een rijmwoordenboek. Maar in het Antwerps dialect zijn dikwijls meer en andere rijmwoorden mogelijk dan in het AN.”


“Tot slot Edward Poffé met Plezante mannen in een plezante stad. Een boek uit 1913, over Antwerpen in de jaren 1830-1880. Eens een andere geschiedenis van een kleurrijke periode, vooral voor sinjoren heel interessant… Er komen ook een aantal stadsfiguren in voor, zoals Zotte Rik, Mie Citroen, Laguerre e.d.”